Drömmar

Öppen för bokade middagar, guidningar mm.

 

 

Start
Uppåt
Herrgården
Vision
Nyheter
Fond för bevarande
Fotogalleri
Så hittar du till oss
Bli medlem
Forskning
Långvinds Bruk
Innehåll

 

 

 

 

 

KULTUR
TORSDAG
En inblick i barnens drömliv
Fakta

För första sommaren har Långvinds herrgård öppet för visning varje dag. Utställningen Drömmar visar förskolebarns målningar från Söderhamn, Santiago de Chile, Uganda och Palestina.

D et är andra året i rad som Långvinds herrgårds kulturförening visar en sommarutställning. I fjol var det en samlingsutställning med Söderhamnskonstnärer. Denna gång är det tusen målningar av barn från 1,5 år till 7 år från fyra länder och lika många världsdelar.

Bildkonstnären Elina Mytnik, Söderhamn, arbetade med barns bildskapande på tolv olika förskolor i Söderhamns kommun samt vid ett daghem i Santiago de Chile under 1997. Barnen uppmanades måla sina drömmar.

- Det är underbara upplevelser att vara med när barn skapar, säger Elina Mytnik. De koncentrerar sig verkligen och går in för uppgiften.

Barn måste uppmuntras

Barn föds kreativa. De som uppmuntras till kreativt skapande som små får en starkare personlighet som vuxna. Där har förskolans personal en stor uppgift, något som Elina Mytnik såg att de svenska lärarna hade bra kunskaper och intresse för.

Vad drömmer då barnen om?

De chilenska barnens bilder är huvudsakligen av två kategorier, ett litet idylliskt hus framför höga berg eller helt abstrakta målningar med närmast blodröda färger. Samma barn målade bägge dessa kontraster.

De palestinska barnens målningar av sina drömmar är inte lika våldsamma i färgerna. De målar förvånande nog genomgående ljusa färger. Prinsessborgar och hus är allmänt förekommande.

Barnen från Uganda har nästan alla målat drömmen om vad de vill göra som vuxna. De vill bli läkare, sköterska, pilot, lärare. Alla bilderna föreställer människor i rörelse.

Man går härifrån lycklig

På herrgårdens bottenplan visas målningarna från Söderhamns daghem i flera rum, ordnade efter barnens ålder. Väggarna är närmast tapetserade med barnens målningar i lugna färger och man kan inte annat än att gå härifrån lycklig. Personalen har lyhört skrivit ned vad barnen berättar om sina bilder om drömmar - och mardrömmar. Inte bara bilderna utan också berättelserna är fantastiska i sig.

Några exempel: Gustav, 6 år, målade två vargar som kokar gröt. Emilie, 2 år, ett drömspöke som bor i vattnet. Viktor, 6, drömde att en tjuv var hemma hos honom och tog alla deras pengar. Tjuven hade kofot och en skjorta med sex knappar, som alla finns med på bilden. Jesper, 4, målade storebror Jonas som åkte skidor mot en stolpe.

Köpte herrgården 1998

Kulturvärdena på Långvinds herrgård bevaras tack vare familjen Mytnik, som köpte herrgården 1998, då även Långvinds herrgårds kulturförening bildades.

I fjol fick föreningen årets pris i Hudiksvalls kommun för byggnadsvård.

Varje dag under sommaren visas den vackra herrgården med 28 rum där hela 24 kakelugnar från 1700- och 1800-talet bevarats.

Nu pågår renoveringen av bland annat källaren. Dammluckorna har nyligen renoverats och den stora vattenspegeln kring lusthuset har efter flera år återfått sin mäktiga form.

Christina Hedquist

 

Start ] Uppåt ]